Technology

E-Sport Fanger De Unge!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Hvad er E-Sport?

Uanset om du spiller videospil eller ikke har rørt en controller i årtier, er der en stor chance for at du har hørt om E-Sport. En virksomhed, der anslås at have en værdi på næsten 1,5 mia. dollar i 2020, med nogle spillere, der konkurrerer om præmiepuljer på op til $24 mio., er esports også svære at forstå, fyldt med jargon og ikke ligesom den sportsgrene du typisk forbinder med konkurrence på globalt plan. Hvis du søger at gå i kast med at se e-sport, forstår det, eller bare få en bedre ide om hvad i alverden betyder det: så er du kommet det rette sted.

Hvad betyder ‘e-sport’ egentlig?

Generelt er den nemmeste definition konkurrence af online spil på professionelt niveau. Det omfatter kun videospil, men stort set ethvert spil med en vinder og en taber kan spilles som en esport, selv om jo større spillerens base og jo mere støtte den har, desto bedre er konkurrencen.

Hvordan det virker præcist, er forskelligt fra spil til spil. De fleste populære esports er holdbaserede spil spillet i ligaer eller turneringer i løbet af året, der kulminerer i en finalrunde, afholdt som en begivenhed. Nogle af disse ligaer eller turneringer er regionsspecifikke, hvilket betyder, at europæiske hold kun vil spille mod andre europæiske hold i det meste af året. Nordamerikanske hold kan kun spille mod andre nordamerikanske hold og så videre.

Nogle spil er dog et head-to-head-format. Kampspil som f.eks. Street Fighter V eller Hearthstone, et kortspil hvor hver spiller har et brugerdefineret kortspil, der spilles for at besejre modstanderen uden nogen hold sammen med dem.

Hvilke slags spil kan være en esport?

Spillene selv kan komme i en lang række forskellige formater, selv om der i dag er to hovedvarianter: førstepersonsskyttere (FPS: First-person-shooter), ‘MOBA’er’. FPS er selvforklarende, mens MOBA står for Multiplayer Online Battle Arena.

Det er den første smule jargon, du skal vide for esports. Generelt handler MOBA om to hold, der spiller som helte/karakterer med unikke evner, styrker og svagheder. Målet er at dræbe modstanderne for at få en fordel og ødelægge deres base på det modsatte sted på kortet. Ved at dræbe modstandere får de guld og erfaring, som kan bruges til at forbedre karakteren.

Hvad konkurrerer e-sports-spillere om?

Spillerne selv konkurrerer generelt for både pengepræmier og hæderlighed. Internationale konkurrencer kan komme med store præmier, plus sponsorater for involverede hold. Rick Fox, tre gange NBA-mester med Los Angeles Lakers, lavede overskrifter, da han tog springet i esports og er nu ejer af franchise Echo Fox. Echo Fox har hold i League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, og meget mere.

Mange ligaer tilbyder nu en god løn og spiller-rettigheder. Ved at forblive i konkurrence og ikke blive slået ud, vil spillerne modtage en garanteret løn, mens at vinde konkurrencer kan tjene større gevinster.

Man ser også flere og flere som vælger vejen: invester i esport. I linket kan du læse om RFRSH Entertainment som investerer millioner i et League of Legends hold.

Hvor kan jeg se e-sport?

E-sports turneringer holdes generelt på store arenaer. I London holder Gfinity Arena regelmæssige turneringer, mens de største arrangementer vil blive afholdt er større spillesteder. League of Legends World Championship finale, for eksempel, blev afholdt i Beijing National Stadium og i Royal Arena, København i 2018.

Online kan du se hvordan disse spil adskiller sig fra turnering til turnering, da nogle platforme får eksklusive rettigheder. De typiske platforme er Twitch.tv, et websted hvor folk streamer sig selv og spiller videospil og YouTube. Nogle gange vil ESPN vise en turnering på tv, og BBC har dyppet tæerne i vandet i fortiden, men Twitch og YouTube er generelt de valgte platforme.

Write A Comment

Pin It